kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Wykwintny tort piernikowy z kremem dyniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tort piernikowy pachnie i smakuje świętami. Wyraziste piernikowe blaty przełożone delikatnym kremem uzupełniają się idealnie.

Wykwintny tort piernikowy z kremem dyniowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wykwintny tort piernikowy z kremem dyniowym

 

  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 150 g dżemu pomarańczowego z dodatkiem skórki
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

 

  • krem:

 

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 500 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

  • polewa:

 

  • 100 gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki śmietanki 30 %

Sposób przygotowania:

Wykwintny tort piernikowy z kremem dyniowym
Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Miód, cukier, masło oraz dżem przełóż do rondla o grubym dnie i podgrzewaj na małym ogniu aż składniki się połączą. Zdejmij masę z ognia, lekko przestudź, wbij dwa jajka, dokładnie wymieszaj. Do miski przesiej mąkę, kakao i sodę. Dodawaj po trosze masy miodowej do suchych składników i wyrabiaj mikserem. Gładką masę przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź i przekrój na trzy krążki. Teraz zajmij się kremem. Schłodzony serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj puree dyniowe i cynamon. Krem włóż do lodówki. Żelatynę rozprowadź z 4 łyżkach wrzątku, wystudź i zmiksuj z kremem. Połóż pierwszy krążek ciasta na paterze, zapnij wokół niego obręcz, wyłóż część kremu, przykryj drugim krążkiem, następnie kolejno krem i wierzchni krążek. Wstaw tort do lodówki i schładzaj przez 1-2 godziny. Po tym czasie wyciąg tort z lodówki, zdejmij obręcz, boki tortu posmaruj pozostałym kremem. Przygotuj polewę. Obie czekolady, miód i śmietankę włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. Przestudź polewę i oblej nią wierzch tortu. Tort przechowuj w lodówce.
Wykwintny tort piernikowy z kremem dyniowym
Tort piernikowy w przekroju, delikatny krem i wyraziste w smaku krążki ciasta