Sposób przygotowania:
Wykwintny tort piernikowy z kremem dyniowym
Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Miód, cukier, masło oraz dżem przełóż do rondla o grubym dnie i podgrzewaj na małym ogniu aż składniki się połączą. Zdejmij masę z ognia, lekko przestudź, wbij dwa jajka, dokładnie wymieszaj. Do miski przesiej mąkę, kakao i sodę. Dodawaj po trosze masy miodowej do suchych składników i wyrabiaj mikserem. Gładką masę przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź i przekrój na trzy krążki. Teraz zajmij się kremem. Schłodzony serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj puree dyniowe i cynamon. Krem włóż do lodówki. Żelatynę rozprowadź z 4 łyżkach wrzątku, wystudź i zmiksuj z kremem. Połóż pierwszy krążek ciasta na paterze, zapnij wokół niego obręcz, wyłóż część kremu, przykryj drugim krążkiem, następnie kolejno krem i wierzchni krążek. Wstaw tort do lodówki i schładzaj przez 1-2 godziny. Po tym czasie wyciąg tort z lodówki, zdejmij obręcz, boki tortu posmaruj pozostałym kremem. Przygotuj polewę. Obie czekolady, miód i śmietankę włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. Przestudź polewę i oblej nią wierzch tortu. Tort przechowuj w lodówce.
kalia