Sposób przygotowania:
Orzechowy aroniowiecETAP 1
BISZKOPT: Mąkę łączymy z orzechami oraz proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy. Do ubitych dodajemy porcjami cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka. Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy.
ETAP 2
Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy je około 25 minut w 180°C.
Upieczone wyjmujemy i studzimy.
W ten sam sposób pieczemy drugie ciasto orzechowe.
ETAP 3
MASA: Aronię myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej cukier kryształ oraz sok z cytryny.
Owoce stawiamy na ogniu i smażymy do momentu jak zmiękną i puszczą sok. Miękkie owoce miksujemy, po czym pozostawiamy je do ostygnięcia. Otrzymany mus, konsystencją przypomina dżem.
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (w około 0,5 szklanki).
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser oraz cukier puder. Gdy składniki się połączą dodajemy aronię. Masę próbujemy i ewentualnie dosładzamy.
ETAP 4
Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Gotową masę aroniową wykładamy na pierwsze ciasto orzechowe. Rozrównujemy ją i przykładamy drugim orzechowym biszkoptem.
Tak przygotowane ciasto schładzamy, by masa zastygła.
Po zastygnięciu, przystępujemy do wykończenia ciasta.
ETAP 5
Wierzch zastygniętego ciasta smarujemy kajmakiem. Na kajmak wykładamy siekane orzechy i gotowe.
SylaUla
Jagodowa