Sposób przygotowania:
Orzechowy aroniowiecETAP 1
![Orzechowy aroniowiec Orzechowy aroniowiec](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orzechowy-aroniowiec-432326.jpg)
BISZKOPT: Mąkę łączymy z orzechami oraz proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy. Do ubitych dodajemy porcjami cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka. Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy.
ETAP 2
![Orzechowy aroniowiec Orzechowy aroniowiec](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orzechowy-aroniowiec-432328.jpg)
Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy je około 25 minut w 180°C.
Upieczone wyjmujemy i studzimy.
W ten sam sposób pieczemy drugie ciasto orzechowe.
ETAP 3
![Orzechowy aroniowiec Orzechowy aroniowiec](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orzechowy-aroniowiec-432329.jpg)
MASA: Aronię myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej cukier kryształ oraz sok z cytryny.
Owoce stawiamy na ogniu i smażymy do momentu jak zmiękną i puszczą sok. Miękkie owoce miksujemy, po czym pozostawiamy je do ostygnięcia. Otrzymany mus, konsystencją przypomina dżem.
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (w około 0,5 szklanki).
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser oraz cukier puder. Gdy składniki się połączą dodajemy aronię. Masę próbujemy i ewentualnie dosładzamy.
ETAP 4
![Orzechowy aroniowiec Orzechowy aroniowiec](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orzechowy-aroniowiec-432330.jpg)
Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Gotową masę aroniową wykładamy na pierwsze ciasto orzechowe. Rozrównujemy ją i przykładamy drugim orzechowym biszkoptem.
Tak przygotowane ciasto schładzamy, by masa zastygła.
Po zastygnięciu, przystępujemy do wykończenia ciasta.
ETAP 5
![Orzechowy aroniowiec Orzechowy aroniowiec](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orzechowy-aroniowiec-432331.jpg)
Wierzch zastygniętego ciasta smarujemy kajmakiem. Na kajmak wykładamy siekane orzechy i gotowe.
SylaUla
Jagodowa