ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Orzechowy jabłkowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybko, prosto i smacznie

Orzechowy jabłkowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowy jabłkowiec

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki dżemu czereśniowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mielonych orzechów laskowych
  • 2 duże jabłka

Sposób przygotowania:

Orzechowy jabłkowiec
Jajka utrzeć razem z cukrem na puch. Potem dodać mąkę, olej, dżem i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać i na koniec dodać orzechy, zmiksować. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Jabłka układać rzędami nacieście. Piec ok 40 minut w 180 stopniach.
Orzechowy jabłkowiec
Gdy wszystkie składniki będą wymieszane dodać orzechy
Orzechowy jabłkowiec
Ciasto wylać na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blachę
Orzechowy jabłkowiec
Jabłka pokroić naplasterki i układaćrzędami na cieście
Orzechowy jabłkowiec
Orzechowo jabłkowe ciasto piec ok 40 minut w 180 stopniach