zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Orzechowy sernik

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

smaczny sernik z orzechowym smakiem

Orzechowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowy sernik

 

  • Spód :
  • 200 g herbatników typu petitki
  • 5 łyżek mielonych orzechów włoskich
  • 200 g margaryny Kasia
  • Masa serowa :
  • 1 kg serka waniliowego z wanilią
  • 4 jajka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 200 g masy krówkowej orzechowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 przyprawa do sernika
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Orzechowy sernik
W rondelku roztopić margarynę. Do rozdrabniacza włożyć ciastka, rozdrobnić je, dodać orzechy i stopioną margarynę i wymieszać składniki. Kruszonkę wysypać do tortownicy z silikonowym bokiem o średnicy 23 cm i wyrównać spód. Schłodzić w lodówce 15 minut. Do miski wbić jajka, dodać pozostałe składniki oprócz serka i budyniu i połączyć je za pomocą miksera. Następnie porcjami dodawać ser cały czas mieszając aby nie było grudek a na koniec wsypać budyń i wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony spód. Tortownicę wstawić do większej blaszki a potem wstawić na głębszą blachę z wyposażenia kuchenki i wlać do niej wodę. Sernik piec najpierw 30 minut w 180 stopniach a potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze kolejne 35 minut. Po upływie czasu otworzyć lekko drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia. Gdy wystygnie wstawić na kilka godzin do lodówki a najlepiej na noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem ( można polać polewą ).
Orzechowy sernik
Etap 1przygotowaną kruszkonką wyłożyć spód tortownicy
Orzechowy sernik
Etap 2potem przygotować masę serową .....
Orzechowy sernik
Etap 3masę wylać na schłodzony spód w tortownicy
Orzechowy sernik
Etap 4sernik upiec i wystudzić najlepiej schładzać kilka godzin