Czym są orzechy laskowe 


Orzechy laskowe są jadalnymi owocami leszczyny. Drzewa te uprawia się niemal na całym świecie, głównie w basenie Morza Śródziemnego, Turcji i Stanach Zjednoczonych. Orzechy laskowe uchodzą za jeden z najzdrowszych produktów, gdyż są bogatym źródłem błonnika, białka, witaminy E, potasu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich jedzenie zapobiega miażdżycy, chorobom serca, zakrzepom krwi, a ponadto wzmacnia włosy i paznokcie, wspiera pracę układu nerwowego i przyśpiesza przemianę materii. Zawarta w nich witamina B i magnez poprawią pamięć oraz wpłyną na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Orzechy laskowe mają jasno kremowy kolor i są twarde. Owoce pokrywa delikatna brązowa łupina oraz miękka otoczka, które należy zdjąć przed jedzeniem.   Orzech laskowy możemy też spotkać pod nazwą "leszczyna pospolita". Rośnie głównie w krajach śródziemnomorskich, skąd są przywożone do Naszych sklepów. To z nich wykonuje się cudowne orzechowce.

Wykorzystanie orzechów laskowych w kuchni

Orzechy laskowe mają delikatny, neutralny smak, dlatego dobrze smakują zarówno same, jak i na słodko, słono oraz na ostro. Owoce leszczyny można uprażyć, zwilżyć oliwą lub wodą, a następnie otoczyć w soli bądź ulubionych przyprawach. Doskonale smakują również oblane czekoladą, lukrem i karmelem. Połówki świeżych orzechów laskowych można wsypać do sałatek, lodów, twarogu, kanapek lub sosu. Świetnie komponują się również z serami pleśniowymi, owcami i wędlinami. Posiekanych owoców leszczyny warto użyć do przygotowywania wypieków, farszów, zup, mięs, pieczywa, zapiekanek, gulaszów, ryb, pasztetów, kremów oraz deserów. Ze świeżych orzechów przyrządza się zdrowotną nalewkę (orzechówkę) i aromatyczny olej. Wspaniale komponują się z lodami, jednak równie dobrze sprawdzą się jako nadzienie do kurczaka. Rozpływające się w ustach roladki indycze z orzechami, zachwycające torty oraz niezliczone ciasta i ciasteczka.  Przepyszne ciasteczka z orzechami lub poranne musli z ich dodatkiem, nie tylko dostarczy energii na początku dnia, ale też wspomoże organizm. Na zszargane nerwy pomogą nam na pewno czekoladowe trufle lub ciasto z orzechami laskowymi.

Przepisy na sałatkę, masło, zupę i ciasto z orzechami laskowymi

Z orzechów laskowych warto przygotować sałatkę, sos, zupę oraz ciasto. Ta pierwsza potrawa świetnie smakuje z kurczakiem i owocami. Mięso należy umyć, oczyścić, pokroić w kostkę i usmażyć z dodatkiem przypraw. Następnie łączy się je z sałatą lodową, kawałkami kiwi i jabłka, kuskusem, połówkami orzechów laskowych, pomidorkami koktajlowymi, solą himalajską, pieprzem, tymiankiem oraz bazylią. Całość dobrze jest skropić oliwą z oliwek i świeżym sokiem z cytryny lub dressingiem jogurtowo-ziołowym. Masło orzechowe pasuje do pieczywa, sosów, kremów, potraw z drobiu oraz deserów. Owoce leszczyny należy uprażyć na suchej patelni albo zapiec w piekarniku. Następnie blenduje się je na gładką masę i uzupełnia wodą, szczyptą soli, miodem oraz oliwą. Masło odstawia się na pół godziny, by jego smak ujednolicił się. Zupa z orzechami laskowymi jest rozgrzewająca i sycąca. Na początku gotuje się bulion warzywny, a owoce leszczyny mieli na pył. Na patelni podsmaża się pora, cebulę i orzechowy proszek. Wszystkie składniki zalewa się bulionem, gotuje, blenduje i zaprawia śmietaną. Orzechy laskowe świetnie smakują na słodko. Drobno posiekane należy dodać do surowego ciasta i upiec. Połówki owoców leszczyny można również uprażyć z dodatkiem miodu, wyłożyć na kruchy placek bądź biszkopt i zalać masą śmietanową. Gotowe ciasto można udekorować roztopioną czekoladą, karmelem, lukrem albo polewą owocową.
Kurczak z orzechami

Kurczak z orzechami

Kurczaka z orzechami zaserwujemy na wyjątkową okazję. To nietypowe połączenie smaków jest zaskakujące, a jednocześnie bardzo pyszne. Możemy do jego przygotowania wykorzystać różne składniki. Świetnie będzie smakował kurczak z orzechami nerkowca, laskowymi, czy włoskimi, dobrym pomysłem również będzie dodanie do potrawy masła orzechowego.

Placek z orzechami

Placek z orzechami

Drożdżowe, kruche, na cieście francuskim – placki orzechowe bywają różne, a łączy je jedno: moc bakalii w cieście i nadzieniu. Dzięki temu placki są dobre praktycznie na każdą okazję. Idealnie pasują na spotkania z przyjaciółmi, jak i na kameralne jedzenie ciasta w gronie najbliższych. Można je robić z dodatkiem jabłek, gruszek czy dyni, dzięki czemu stają się dobrym sposobem na osłodzenie długich jesiennych wieczorów.

Miodownik z orzechami

Miodownik z orzechami

Pod względem doznań smakowych miód i orzechy tworzą znakomity duet, którego zwieńczeniem jest przepis na miodownik orzechowy. Ciasto może być przygotowane na kilka sposobów. Najczęściej przypomina klasyczny miodownik z kasza manną, na powierzchni którego wyłożona jest warstwa prażonych w cukrze orzechów. Ciasto może też być przełożone masą budyniową połączoną ze posiekanymi na drobno orzechami włoskimi, ziemnymi, arachidowymi lub nerkowca. Krem do orzechowca przygotowywany jest też ze słodkiego mleka skondensowanego lub dostępnej w sklepach gotowej masy o smaku karmelowym lub czekoladowym.

Ciasto z orzechami laskowymi

Ciasto z orzechami laskowymi

Orzechy laskowe to cenne źródło witaminy E oraz witamin z grupy B. Dlatego warto je dodawać do rozmaitych wypieków, aby podnieść ich wartość odżywczą. Ciasto z orzechami laskowymi najlepiej smakuje z dodatkiem kremu na bazie śmietany, masy krówkowej lub budyniowej. W takim wypadku orzechy można dodać zarówno do bazy (ciasta biszkoptowego lub ucieranego), bezpośrednio do kremu lub wykorzystać jako dekorację.

Rolada orzechowa

Rolada orzechowa

Ciasto orzechowe z kremem z mielonych orzechów to uczta dla podniebienia. Do przygotowania orzechowca na biszkopcie wyśmienite są orzechy laskowe i włoskie. Fistaszkowe szaleństwo i roladę o smaku lekko wytrawnym łatwo uzyskać przekładając placek masłem orzechowym. Z kolei nutella będzie wyśmienitym towarzyszem bitej śmietany i masy kawowej w orzechowej strucli.

Krem orzechowy

Krem orzechowy

Jedną z najsmaczniejszych mas do tortów, ciast i muffinek jest krem orzechowy. Krem ma aksamitną konsystencję i jest delikatnie słodki w smaku. Orzechowy placek przełożony kremem kawowym można przygotować bez użycia mąki i proszku do pieczenia. Bazą do wykonania biszkoptu są mielone orzechy włoskie. W produkcji babeczek zastosowanie ma krem z nutelli, który jest doceniany przez licznych miłośników czekoladowo-orzechowego smaku.

Tort czekoladowo-orzechowy

Tort czekoladowo-orzechowy

Czy istnieje coś lepszego od połączenia orzechów i czekolady? Trudno to sobie wyobrazić, szczególnie w przypadku deserów. Nic dziwnego zatem, że tort orzechowo-czekoladowy cieszy się takim uznaniem. Szczególnie, że przygotowanie masy do niego nie jest trudne. Krem czekoladowo-orzechowy do torty można zrobić na bazie mascarpone, kakao i zmielonych orzechów (włoskich, ziemnych, laskowych czy nawet kokosa). Dzięki temu można uzyskać wiele różnych wariantów tortu czekoladowego z orzechami. Warto, aby bakalie wykorzystać również do dekoracji, tworząc nie tylko pyszny, lecz równie i śliczny wypiek!

Znaleźliśmy 47 przepisów w kategorii Orzechy laskowe

Ciasteczka pieguski

Ciasteczka pieguski

misia5 misia5
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: