Czym są orzechy laskowe
Orzechy laskowe są jadalnymi owocami leszczyny. Drzewa te uprawia się niemal na całym świecie, głównie w basenie Morza Śródziemnego, Turcji i Stanach Zjednoczonych. Orzechy laskowe uchodzą za
jeden z najzdrowszych produktów, gdyż są bogatym źródłem błonnika, białka,
witaminy E, potasu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich jedzenie zapobiega miażdżycy, chorobom serca, zakrzepom krwi, a ponadto wzmacnia włosy i paznokcie, wspiera pracę układu nerwowego i przyśpiesza przemianę materii. Zawarta w nich
witamina B i magnez poprawią pamięć oraz wpłyną na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Orzechy laskowe mają jasno kremowy kolor i są twarde. Owoce pokrywa delikatna brązowa łupina oraz miękka otoczka, które należy zdjąć przed jedzeniem. Orzech laskowy możemy też spotkać pod nazwą "leszczyna pospolita". Rośnie
głównie w krajach śródziemnomorskich, skąd są przywożone do Naszych sklepów. To z nich wykonuje się cudowne
orzechowce.
Wykorzystanie orzechów laskowych w kuchni
Orzechy laskowe mają delikatny, neutralny smak, dlatego dobrze smakują zarówno same, jak i
na słodko, słono oraz na ostro. Owoce leszczyny można uprażyć, zwilżyć oliwą lub wodą, a następnie otoczyć w soli bądź ulubionych przyprawach. Doskonale smakują również oblane czekoladą, lukrem i karmelem. Połówki świeżych orzechów laskowych można wsypać do sałatek, lodów, twarogu, kanapek lub sosu. Świetnie komponują się również z serami pleśniowymi, owcami i wędlinami. Posiekanych owoców leszczyny warto użyć do przygotowywania wypieków, farszów, zup, mięs, pieczywa, zapiekanek, gulaszów, ryb, pasztetów, kremów oraz deserów. Ze świeżych orzechów przyrządza się zdrowotną
nalewkę (orzechówkę) i aromatyczny olej. Wspaniale komponują się z lodami, jednak równie dobrze sprawdzą się jako
nadzienie do kurczaka. Rozpływające się w ustach roladki indycze z orzechami, zachwycające
torty oraz niezliczone ciasta i ciasteczka. Przepyszne
ciasteczka z orzechami lub poranne
musli z ich dodatkiem, nie tylko dostarczy energii na początku dnia, ale też wspomoże organizm. Na zszargane nerwy pomogą nam na pewno
czekoladowe trufle lub
ciasto z orzechami laskowymi.
Przepisy na sałatkę, masło, zupę i ciasto z orzechami laskowymi
Z orzechów laskowych warto przygotować
sałatkę, sos, zupę oraz ciasto. Ta pierwsza potrawa świetnie smakuje z kurczakiem i owocami. Mięso należy umyć, oczyścić, pokroić w kostkę i usmażyć z dodatkiem przypraw. Następnie łączy się je z sałatą lodową, kawałkami kiwi i jabłka, kuskusem, połówkami orzechów laskowych, pomidorkami koktajlowymi,
solą himalajską, pieprzem, tymiankiem oraz bazylią. Całość dobrze jest skropić
oliwą z oliwek i świeżym sokiem z cytryny lub dressingiem jogurtowo-ziołowym. Masło orzechowe pasuje do pieczywa, sosów, kremów, potraw z drobiu oraz deserów. Owoce leszczyny należy uprażyć na suchej patelni albo zapiec w piekarniku. Następnie blenduje się je na gładką masę i uzupełnia wodą, szczyptą soli, miodem oraz oliwą. Masło odstawia się na pół godziny, by jego smak ujednolicił się. Zupa z orzechami laskowymi jest rozgrzewająca i sycąca. Na początku gotuje się bulion warzywny, a owoce leszczyny mieli na pył. Na patelni podsmaża się pora, cebulę i orzechowy proszek. Wszystkie składniki zalewa się bulionem, gotuje, blenduje i zaprawia śmietaną. Orzechy laskowe świetnie smakują na słodko. Drobno posiekane należy dodać do surowego ciasta i upiec. Połówki
owoców leszczyny można również uprażyć z dodatkiem miodu, wyłożyć na kruchy placek bądź biszkopt i zalać masą śmietanową. Gotowe ciasto można udekorować roztopioną czekoladą, karmelem, lukrem albo polewą owocową.