Sposób przygotowania:
Tort orzechowy z bezą
Blat orzechowy: Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, do dajemy powoli cukier, ubijamy, dodajemy żółtka, ubijamy, dodajemy orzechowy wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na tortownicę wysypaną bułką tartą i pieczemy 20min w rozgrzanym piekarniku do 180stopni.
Blat kawowy: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę za szczyptą soli, dodajemy cukier,ubijamy, dodajemy żółtka, ubijamy, dodajemy powoli kawę wymieszaną z mąką i proszkiem do pieczenia. Wykładamy na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką. Pieczemy 20min w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach.
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy powoli cukier puder, ubijamy, dodajemy mąkę i ocet. Pieczemy na tortownicy wysmarowanej masłem i wyłażonej bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni ale po włożeniu bezy przykręcamy na 150 stopni i pieczemy 30mni, po czym wyłączamy piekarnik i tak trzymamy jeszcze kolejne30min.
Masa: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i śmietan fix, Odkładamy mniejszą cześć, i mieszamy ją z ananasem pokrojonym w kostkę. Do drugiej części dokładamy tartą czekoladę. Układamy tort blat orzechowy polany sokiem z ananasa, masa ananasowa, blat kawowy polany sokiem z ananasa, masa czekoladowa beza.
Blat kawowy: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę za szczyptą soli, dodajemy cukier,ubijamy, dodajemy żółtka, ubijamy, dodajemy powoli kawę wymieszaną z mąką i proszkiem do pieczenia. Wykładamy na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką. Pieczemy 20min w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach.
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy powoli cukier puder, ubijamy, dodajemy mąkę i ocet. Pieczemy na tortownicy wysmarowanej masłem i wyłażonej bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni ale po włożeniu bezy przykręcamy na 150 stopni i pieczemy 30mni, po czym wyłączamy piekarnik i tak trzymamy jeszcze kolejne30min.
Masa: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i śmietan fix, Odkładamy mniejszą cześć, i mieszamy ją z ananasem pokrojonym w kostkę. Do drugiej części dokładamy tartą czekoladę. Układamy tort blat orzechowy polany sokiem z ananasa, masa ananasowa, blat kawowy polany sokiem z ananasa, masa czekoladowa beza.
marietta