Sposób przygotowania:
Orzechy w karmelu.
Szklankę mleka wlać do średniego rondelka i zagotować,dodając łyżkę cukru.W pozostałym mleku rozpuścić dwie łyżki mąki ziemniaczanej.Do rondelka wsypać pół szklanki cukru,podgrzewaj-
-ąc aż cukier się skarmelizuje (osiągnie piękny bursztynowy kolor).
Wtedy zdjąć rondel z ognia i ostrożnie wlać gorące mleko,aby nie pryskało.Mieszać,aż cukier całkiem się rozpuści,następnie dolać mleko z mąką ziemniaczaną i wymieszać.Powinna powstać dość gęsta gładka masa karmelowa.Orzechy rozłupać i w całości ułożyć w otworkach formy silikonowej,a następnie lać równomiernie wyst-
-udzoną masę karmelową,zalewając orzechy.Odstawić formę do
lodówki na 45 min.,aby masa lepiej zastygła.Po upływie czasu wyjąć formę i delikatnie podważyć nożem zastygniętą masę i
wyjmować na talerz gotowe karmelki z orzechem.Można je podać w papilotkach lub bez na piętrowych talerzykach.
-ąc aż cukier się skarmelizuje (osiągnie piękny bursztynowy kolor).
Wtedy zdjąć rondel z ognia i ostrożnie wlać gorące mleko,aby nie pryskało.Mieszać,aż cukier całkiem się rozpuści,następnie dolać mleko z mąką ziemniaczaną i wymieszać.Powinna powstać dość gęsta gładka masa karmelowa.Orzechy rozłupać i w całości ułożyć w otworkach formy silikonowej,a następnie lać równomiernie wyst-
-udzoną masę karmelową,zalewając orzechy.Odstawić formę do
lodówki na 45 min.,aby masa lepiej zastygła.Po upływie czasu wyjąć formę i delikatnie podważyć nożem zastygniętą masę i
wyjmować na talerz gotowe karmelki z orzechem.Można je podać w papilotkach lub bez na piętrowych talerzykach.