marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Orzechy w karmelu.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Orzechy rozłupać i ułożyć w otworkach w formie silikonowej.Sporządzić masę karmelową,wystudzić i zalać nią orzechy w formie.Chłodzić 45 min.

Orzechy w karmelu.

Składniki:

Orzechy w karmelu.

 

Sposób przygotowania:

Orzechy w karmelu.
Szklankę mleka wlać do średniego rondelka i zagotować,dodając łyżkę cukru.W pozostałym mleku rozpuścić dwie łyżki mąki ziemniaczanej.Do rondelka wsypać pół szklanki cukru,podgrzewaj-
-ąc aż cukier się skarmelizuje (osiągnie piękny bursztynowy kolor).
Wtedy zdjąć rondel z ognia i ostrożnie wlać gorące mleko,aby nie pryskało.Mieszać,aż cukier całkiem się rozpuści,następnie dolać mleko z mąką ziemniaczaną i wymieszać.Powinna powstać dość gęsta gładka masa karmelowa.Orzechy rozłupać i w całości ułożyć w otworkach formy silikonowej,a następnie lać równomiernie wyst-
-udzoną masę karmelową,zalewając orzechy.Odstawić formę do
lodówki na 45 min.,aby masa lepiej zastygła.Po upływie czasu wyjąć formę i delikatnie podważyć nożem zastygniętą masę i
wyjmować na talerz gotowe karmelki z orzechem.Można je podać w papilotkach lub bez na piętrowych talerzykach.