zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Orzeszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Dowolna masa, dżemik i biszkopt i mamy super ciacho

Orzeszek

Składniki:

Orzeszek

 

  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 4 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania tortownicy
  • bułka tarta do tortownicy

 

 

Sposób przygotowania:

Orzeszek
Białka dokładnie ubić na sztywną pianę.
W trakcie ubijania dodawać po jednym żółtku.
Dalej ubijać i dodawać po łyżce cukru.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie miksować.
Na sam koniec dodać zmielone orzechy, bułkę tartą i bardzo delikatnie wymieszać.
Masę wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy.
Piekarnik nastawić na termoobieg na 150 stopni i piec biszkopt przez 40 minut.

Tagi:

tarta