kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Orzeszki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Żółtka, cukier waniliowy, cukier puder -

Orzeszki

Składniki:

Orzeszki

 

  • CIASTO:
  • mąka pszenna 30 dag
  • tłuszcz 15 dag
  • cukier puder 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • żółtka 3-4 szt
  • proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Orzeszki
Ciasto: Żółtka, cukier waniliowy, cukier puder - dobrze roztrzepać. Mąkę, proszek do pieczenia, tłuszcz - posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka z cukrem i wyrobić ciasto. Foremki na orzeszki posmarować tłuszczem. Wyłożyć cienką warstwą ciasto i wyrównać. Piec na złoty kolor. Masa: Z mleka, cukru waniliowego, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać orzechy, przestudzony budyń i spirytus. Nakładać masę do połówek orzecha, tak by lekki wystawała. Przykryć drugą połówką orzeszka. Posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto