WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Orzeszki cytrynowe z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Orzeszki z ciasta kruchego z dodatkiem aromatu cytrynowego, wypełnione galaretką truskawkową. Nietypowo ale smacznie.

Orzeszki cytrynowe z galaretką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Orzeszki cytrynowe z galaretką

 

  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Orzeszki cytrynowe z galaretką

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną tortowa oraz krupczatke. Dosypać cukier puder, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać żółtka, pokrojone na plasterki zimne masło i zimną śmietanę. Dodać aromat cytrynowy. Zagnieść ciasto.

Z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości orzecha laskowego. Kulki wkładać do opiekacza elektrycznego do orzeszków i piec do zarumienienia. Wyjmować na talerz.

Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić i schłodzić w lodówce. Gdy stężeje wypełniać nią połówki orzeszków.

Odstawić do zastygnięcia i dopiero sklejać. Przechowywać w lodówce.

Orzeszki cytrynowe z galaretką
Orzeszek z galaretką po przekrojeniu na pół.
Orzeszki cytrynowe z galaretką
Część upieczonych lupinek orzeszków wyłożona na talerz
Orzeszki cytrynowe z galaretką
Lupinki orzeszków w trakcie pieczenia w opiekaczu
Orzeszki cytrynowe z galaretką
Kulki z ciasta włożone do rozgrzanego opiekacza
Orzeszki cytrynowe z galaretką
Zagniecione ciasto na orzeszki cytrynowe

Tagi:

okazje ciastka