reniakopp

reniakopp

Kucharz
[Przepisów: 10]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Orzeszki z mięsa mielonego w sosie Tao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

przepis dla 4 osób.Danie podawać z surówką z selera.

Orzeszki z mięsa mielonego w sosie Tao

Składniki:

Orzeszki z mięsa mielonego w sosie Tao

 

  • 1/2kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jaja
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 średnia cebula
  • sól,pieprz do smaku
  • 5dkg suszonych grzybów
  • 50ml sosu sojowo-grzybowego Tao Tao
  • sól pieprz do smaku
  • mąka do zasmażki
  • ryż biały lub brązowy

 

Sposób przygotowania:

Orzeszki z mięsa mielonego w sosie Tao
Grzyby namoczyć naokoło2godziny Do mięsa mielonego dodać jaja,odciśnięta namoczoną uprzednio w mleku bułkę kajzerkę.podsmażoną na złoty kolor pokrojoną drobno cebulkę sól i pieprz. dobrze masę wyrobić kłaść łyżką stołową jak kluski kładzione na rozgrzany olej usmażyć. ugotować grzyby w tej samej wodzie w której się moczyły odcedzić,drobno pokroić Do wywaru grzybowego dodać sos sojowy Tao Tao i pokrojone grzyby. z mąki na patelni zrobić zasmażkę dodać trochę gorącego wywaru roztrzepać dobrze i całość wlać do wywaru .gdy sos za gęsty dolać troszkę wody doprawić do smaku solą i pieprzem ale z umiarem bo sam sos Tao jest dość pikantnyryż ugotować na sypko całość ułożyć na półmisku udekorować.SMACZNEGO