Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Orzeźwiający przysmak mięsny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć, pokroić na plasterki o gr nie większej niż1/2 cm i osolić. Na dużej patelni

Orzeźwiający przysmak mięsny

Składniki:

Orzeźwiający przysmak mięsny

 

  • 60 dag schabu
  • 250 ml wytrawnego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 plasterki cytryny do dekoracji
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Orzeźwiający przysmak mięsny
Mięso umyć, pokroić na plasterki o gr nie większej niż1/2 cm i osolić. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć mięso po obu stronach. Wlać połowę wina i dalej smażyć bez przykrycia. Schab doprawić curry, pieprzem i dodać pozostałe wino, przykryć zawartość patelni i dusić do miękkości mięsa. Kiedy schab będzie miękki, wyłożyć go na półmisek, a sos trzymać jeszcze kilka minut na ogniu by nieco zgęstniał. Dodać sok z cytryny i polać schab sosem. Udekorować plasterkami cytryny. Podawać z ziemniakami i surówką.

Tagi:

schab