Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Ostra marynata do grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zrobiłam w ten sposób podgrzybki i maślaki - przepis mam od koleżanki, nieco zmodyfikowany, bo dodałam cukier. Polecam :)

Ostra marynata do grzybów

Składniki:

Ostra marynata do grzybów

 

Sposób przygotowania:

Ostra marynata do grzybów
Grzyby trzeba jak zwykle obrać, umyć, pokroić i ugotować w posolonej wodzie. ocet i wodę zagotować w rondelku razem z solą, cukrem, mieloną papryką i 1,5 cebuli pokrojonej w piórka. Do przygotowanych odpowiednio słoików wrzucamy gorczycę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe, na to wkładamy do każdego słoika cebulę ugotowaną do miękkości w marynacie. wkładamy do każdego ze słoików po jednej suszonej chili peperoncini, a następnie ugotowane grzyby. Na wierzch układamy pozostałą cebulę, surową. Potem trzeba tylko zalać osudzoną zalewą, zakręcić i pasteryzować 2 minut.