bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Ostra pomidorowa zupa z owocami morza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak pyszna ze zupa wchodzi na stałe do naszego menu

Ostra pomidorowa zupa z owocami morza Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ostra pomidorowa zupa z owocami morza

 

  • 500g mieszanki owoców morza
  • puszka krojonych pomidorów
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka czerwona chilli
  • świeża natka pietruszki
  • 250ml białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek aromatyzowana chilli
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • kromki bagietki lub weki
  • cukier do smaku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Ostra pomidorowa zupa z owocami morza
Gotową mieszankę owoców morza rozmrozić, przepłukać pod bieżącą woda i odstawić. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojone ząbki czosnku i papryczkę. Papryczki tyle jaki chcemy uzyskać stopień ostrości zupy. Kiedy czosnek się przyrumieni dodać wino i gotować aż alkohol wyparuje. Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i na małym ogniu gotować ok 5 minut., Następnie dodać mieszanke owoców morza, posiekaną natkę i bulion. Wszystko razem gotować 10 minut. Na koniec dodać kukurydzę, przyprawić do smaku pieprzem i np cukrem. Osobno na patelni na łyżce oliwy opiec kromki chleba wcześniej posypane ziołami np oregano. Zupę posypać natką i podać z chrupiącymi kromkami bagietki.
Ostra pomidorowa zupa z owocami morza
Zupa pikantna pomidorowa z mieszanką owocowi morza