bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Ostra zupa tex-mex z mięsem mielonym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zupa mięsna - gęsta, pożywna, wystarczająca za cały obiad. Z chrupiącą serową quesadilla stanowi świetne uzupełnienie.

Ostra zupa tex-mex z mięsem mielonym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ostra zupa tex-mex z mięsem mielonym

 

  • 500g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża posiekana w kostkę cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 lub 2 łyżeczki przyprawy do taco
  • puszka pomidorów krojonych
  • szczypta cukru, soli, pieprzu
  • ok 1l rosołu z kurczaka
  • natka pietruszki
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 4 tortille
  • słoiczek sosu do taco pikantnego
  • starty żółty ser

 

Sposób przygotowania:

Ostra zupa tex-mex z mięsem mielonym
Rozgrzewamy głęboką patelnie z olejem, dodajemy mięso i smażymy. Następnie dodajemy cebulę i posiekany czosnek i smażymy razem 2-3 minuty. Doprawiamy przyprawą do taco. Wlewamy puszkę pomidorów, sos do taco (nie cały, odkładamy 1/4) i dusimy razem kilka minut. Na koniec wlewamy rosół i dodajemy kukurydzę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, cukrem i gotujemy jeszcze kilka minut. Wlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką. W między czasie przygotowujemy quesadillę. Każdą tortillę smarujemy łyżką sosu do taco, posypujemy startym serem, natką pietruszki i składamy na pół. Następnie kładziemy na druga, suchą patelnie, czekając aż ser się rozpuści, po czym obracamy na druga stronie znowu podgrzewamy przez minutę.
Ostra zupa tex-mex z mięsem mielonym
Zupa mięsna z ostrym sosem do taco i tortillami