Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Ostre krewetki w mleku kokosowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Danie w stylu tajskim, ostre i aromatyczne.

Ostre krewetki w mleku kokosowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ostre krewetki w mleku kokosowym

 

  • 250 g- krewetki duże,
  • 250 g- pędy bambusa z zalewy,
  • 1/2 szt- papryczka chilli,
  • 1 szt- ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka- papryka słodka,
  • 1 łyżeczka- curry,
  • 1/2 szt- limonka,
  • 1 łyżka- masło,
  • 2 łyżki- olej sojowy,
  • 2 łyżki- mleko kokosowe,
  • 1/2 łyżeczki- imbir mielony.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ostre krewetki w mleku kokosowym
Oczyszczone krewetki umyć. Olej i masło podgrzać na patelni, dodać posiekany czosnek. Dorzucić krewetki. Smażyć minutę góra dwie. Odcedzić z zalewy pędy bambusa i wrzucić na patelnie. Dodać posiekaną drobno połówkę papryczki chilli. Doprawić papryką mieloną oraz curry i imbirem. Dodać mleko kokosowe i dusić razem do zagotowania, potem jeszcze dosłownie chwilkę. Skropić sokiem z limonki i posolić do smaku.
Ostre krewetki w mleku kokosowym
Oczyszczone i umyte krewetki wrzucić na rozgrzany tłuszcz.
Ostre krewetki w mleku kokosowym
Doprawić curry, mielonym imbirem, papryką słodką.
Ostre krewetki w mleku kokosowym
Wymieszać z dwoma łyżkami mleka kokosowego.

Tagi:

krewetki