Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ostro kwaśna zupa z krewetkami Tom Yum Goong (Tajlandia)

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostke bulionu warzywnego, dodać imbir, trawę

Ostro kwaśna zupa z krewetkami Tom Yum Goong (Tajlandia)

Składniki:

Ostro kwaśna zupa z krewetkami Tom Yum Goong (Tajlandia)

 

  • 300g średniej wielkości krewetek obranych z ogonkami
  • 100g malutkich pieczarek
  • 2 cm. imbiru pokrojonego w cienkie plasterki
  • 3-4 łyżki Tajskiej Czerwonej Pasty Curry
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki Sosu Rybnego Woh Hup
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/4 szkl liści kolendry
  • 1 łodyga trawy cytrynowej pocięta na mniejsze kawałki
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1,5 l wody

Sposób przygotowania:

Ostro kwaśna zupa z krewetkami Tom Yum Goong (Tajlandia)
Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostke bulionu warzywnego, dodać imbir, trawę cytrynową, pastę curry, cukier, sok z limonki, sos rybny i sprawdzić czy jest wystarczająco ostro kwaśna. Dodać pieczarki i krewetki gotować przez ok.5 min aż krewetki będą różowe. Posypać kolendrą. pastę curry dodajemy stopniowo regulując tym akceptowalną przez nas ostrosć, do zupy można też dodać pastę z tamaryndy.