Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Ostro z dyńki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

gorąca, aromatyczna, pachnąca wschodnimi przyprawami...

Ostro z dyńki

Składniki:

Ostro z dyńki

 

  • 2 szkl. miąższu dyni pokrojonego w niedużą kostkę
  • 1-2 ziemniaki
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 małej papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • po 1/4 łyżeczki mielonego kuminu, kolendry, cynamonu
  • 3-4 szkl. wody lub wywaru warzywnego
  • do smaku: sól, odrobina cukru
  • do przybrania: szczypiorek, chili

Sposób przygotowania:

Ostro z dyńki
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać oliwę lub masło, zeszklić cebulę. Połowę odłożyć do przybrania. Do reszty dosypać przyprawy (kumin, kolendrę, cynamon) i posiekane drobniutko chili bez pestek. Smażyć kilka chwil mieszając aż uwolni się aromat przypraw. Nastepnie wrzucić pokrojone ziemniaki i dynię, chwilę smażyć mieszając żeby warzywa obtoczyć w przyprawach. Całość zalać wodą lub wywarem i gotować na małym ogniu ok. 20 min. - warzywa muszą się rozpadać i naturalnie zagęścić zupę. Na koniec przyprawić zupę solą, odrobiną cukru. Podawać przybraną pozostałą cebulką i szczypiorkiem.

Tagi:

dynia