Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ostry makaron po seczuańsku (Chiny)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zmiksować mięso z łyżką sosu sojowego i odrobiną soli. Smażyć, ciagle mieszając,

Ostry makaron po seczuańsku (Chiny)

Składniki:

Ostry makaron po seczuańsku (Chiny)

 

  • 25 dag mielonej wieprzowiny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka soli
  • szklanka oleju z orzeszków ziemnych
  • 20 dag chińskiego makaronu jajecznego
  • 3 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 5 łyżeczek posiekanych cebulek dymek
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 2 łyżki oleju z dodatkiem chili
  • szklanka bulionu drobiowego
  • łyżka pieprzu seczuańskiego

Sposób przygotowania:

Ostry makaron po seczuańsku (Chiny)
Zmiksować mięso z łyżką sosu sojowego i odrobiną soli. Smażyć, ciagle mieszając, aby powstała masa o grudkowatej konsystencji. Chrupiące mi wyjąć i osaczyć z tłuszczu. W woku pozostawić 2 łyżki oleju, mocno je rozgrzać, wrzucić czosnek, imbir i dymki. Smażyć 30 sekund, stale mieszając. Dodać pastę sezamową, resztą sosti sojowego i soli, olej z chili i bulion, gotów 4 minuty. Ugotować makaron, odcedzić. Polać mięso sosem, posypać pieprze seczuańskim i podawać z makaronem.

Tagi:

makaron sosy