SUPERPRZEPIS

Ostry śledzik w łagodnej salsie.

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ostry śledzik w łagodnej salsie.

Śledzik w ostrej papryczce na łagodnej salsie.

Składniki:

Ostry śledzik w łagodnej salsie.

 

  • 2 filety śledziowe w oleju
  • 1duże jabłko
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połówki cytryny
  • 1 niewielka cebulka
  • sól, pieprz biały do smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • papryczki chili do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ostry śledzik w łagodnej salsie.
Filety odsączamy z oleju, kroimy w skośne paski. Jabłko ścieramy na grubej tarce, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, oliwę, miód, sok z cytryny, pastę pomidorową. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Do papryki w proszku dodajemy proszek chili, mieszamy i oprószamy nim jedną krawędź każdego paseczka śledziowego. W małych miseczkach umieszczamy po łyżce salsy. Układamy na niej po dwa paski śledzia. Dekorujemy małymi papryczkami.