monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1328]

Oszukana fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rozgrzewająca, sycą a co najważniejsze błyskawiczne i tanie danie, które można przygotować w dosłownie 30 minut,serdecznie polecam:)

Oszukana fasolka po bretońsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Oszukana fasolka po bretońsku

 

  • 150 g kiełbasy
  • 2 parówki wieprzowe
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 łyżką mąki
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Oszukana fasolka po bretońsku
Cebulę pokroić w pół plasterki. W rondlu roztopić smalec i wrzucić cebulę. Zeszklić. W między czasie kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki a parówki pokroić w plasterki ( oba rodzaje kiełbasy obrać z osłonki). Dodać do garnka i smażyć do zrumienienia. Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy i obficie opłukać. Następnie dobrze odcedzić. Dodać do garnka i wymieszać. Pomidory zmiksować na gładko ( dodać około 1/2 szklanki wody). Do garnka dodać mąkę i dobrze rozprowadzić ją dokładnie z resztą składników. Dodać zmiksowane pomidory i zagotować. Dodać cukier, ocet oraz resztę przypraw i gotować razem jeszcze 2 minuty. Smacznego!
Oszukana fasolka po bretońsku
do zeszklonej cebuli dodać kiełbasę i parówki
Oszukana fasolka po bretońsku
dodać opłukaną i odcedzona fasolkę
Oszukana fasolka po bretońsku
na koniec dodać zmiksowane pomidory i przyprawy