mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Oszukańczy żurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Zurek trochę "z torebki" trochę mój

Oszukańczy żurek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oszukańczy żurek

 

  • 2 opakowania żurku śląskiego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna wedle uznania
  • 3 łyżki smietany
  • dodatkowo:
  • jajka (tyle jajek, ile powinno być porcji)

Sposób przygotowania:

Oszukańczy żurek
Zagotowujemy 2 litry wody z czosnkiem. Do kipiacej wlewamy żurki w torebce rozpuszczone w szklance wody. Gotujemy do wrzenia. Rozkłócamy śmietanę, łączymy z wywarem. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną. Na koniec posypujemy majerankiem. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. Kroimy w talarki, nakładamy na talerz i zalewamy żurkiem Gotowe.
Oszukańczy żurek
Wodę z ząbkiem czosnku doprowadzamy do wrzenia.
Oszukańczy żurek
Jajka zalewamy wodą z pół łyżeczki soli i gotujemy na twardo.
Oszukańczy żurek
Rozkłócamy żurek w pół szklanki wody. Wlewamy do wywaru.
Oszukańczy żurek
Nastepnie rozkłócamy smietanę, łączymy z odrobiną żurku i wlewamy do garnka.