Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Otrębowa pizza z dynią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dyniowe szaleństwo trwa u mnie w najlepsze, a Wam polecam m.in. tę pyszną pizzę :)

Otrębowa pizza z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Otrębowa pizza z dynią

 

 

Sposób przygotowania:

Otrębowa pizza z dynią
Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy otręby, sól, 3 łyżki oleju oraz mleko z drożdżami. Zagniatamy dokładnie ciasto. Wykładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i zagniatamy jeszcze 2-3 minuty. Zwijamy w kulkę i nacieramy odrobiną oleju. Wkładamy ciasto na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na dwie równe części i wykładamy spody tortownicy lub formy do pizzy. Podwijamy boki na wysokość 0,5 cm. Smarujemy ciasto sosem do pizzy. Układamy plastry pomidorów i posypujemy pokrojoną w talarki mozzarellą. Dynię tniemy w cienkie paski przy użyciu obieraczki do warzyw i rozkładamy na powierzchni ciasta. Posypujemy startym na drobnych oczkach parmezanem. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przed podaniem przybieramy listkami bazylii lub natki pietruszki.
Otrębowa pizza z dynią
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na dwie równe części i wykładamy spody tortownicy lub formy do pizzy. Podwijamy boki na wysokość 0,5 cm.
Otrębowa pizza z dynią
Smarujemy ciasto sosem do pizzy. Układamy plastry pomidorów
Otrębowa pizza z dynią
i posypujemy pokrojoną w talarki mozzarellą.
Otrębowa pizza z dynią
Dynię tniemy w cienkie paski przy użyciu obieraczki do warzyw i rozkładamy na powierzchni ciasta. Posypujemy startym na drobnych oczkach parmezanem.