Sposób przygotowania:
Otrębowe bułeczkiWyrabianie ciasta
Drożdże rozpuścić w ¼ szkl. wody. Dodać szczyptę mąki oraz cukru, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Formowanie bułek
Następnie ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na około 8 równych części. Z każdej zrobić wałek.
Formowanie bułek
Następnie luźny węzeł.
Formowanie bułek
Jeden z końców zwinąć od góry do dołu, a drugi od dołu do góry.
Wyrastanie
Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Wysmarowywanie żółtkiem i posypywanie otrębami
Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem oraz posypać otrębami.
Pieczenie
Piec w 200 st. C około 15-20 minut do zarumienienia.
Studzenie
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!
gosiapiotrek23