jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Owocowa rapsodia

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Delikatne, jasne ciasto, pokryte aksamitną, owocową pianką z kawałkami owoców zatopionymi w gęstej galaretce:)

Owocowa rapsodia

Składniki:

Owocowa rapsodia

 

  • CIASTO
  • 3 jaja
  • 15 dag cukru kryształu
  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek letniej wody
  • 7½ łyżki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki żółtego barwnika spożywczego

 

  • MASA
  • 1 mleko skondensowane niesłodzone
  • 2 galaretki czerwone lub dowolne

 

  • WIERZCH
  • 1 galaretka zielona lub dowolna

 

  • DODATKI
  • 35 dag truskawek lub dowolnych owoców

 

Sposób przygotowania:

Owocowa rapsodia
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej, żółtka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, barwnik spożywczy i zmiksować, a na koniec połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.Placek wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną średnią tortownicę lub formę do pieczenia i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C.Pozostawić do ostygnięcia. Truskawki oczyścić i obrać z szypułek. Galaretkę zieloną rozpuścić według przepisu na opakowaniu w 500 ml wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Następnie 2 galaretki czerwone rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, odstawić do ostygnięcia, a kiedy zaczną tężeć, schłodzone mleko skondensowane ubić mikserem na piankę i dodać tężejące czerwone galaretki.Tak przygotowaną masę przełożyć na ciasto, a na masie ułożyć owoce, które zalać tężejącą galaretką zieloną. Odstawić w chłodne miejsce.