Sposób przygotowania:
Owocowe ciasto
W pierwszej kolejności 2 dag drożdży bardzo dokładnie rozdrabniamy za pomocą widelca. W następnej kolejności rozdrobnione drożdże mieszamy razem z cukrem oraz śmietaną ( gęstą ! ). Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, a w późniejszej kolejności dodajemy do niej rozdrobnioną za pomocą noża margarynę oraz wbijamy dwa żółtka. Do tego dodajemy wcześniej wymieszane drożdże. Wszystkie te składniki dokładnie łączymy ze sobą i wyrabiamy. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na blachę, którą wcześniej obkładamy papierem do pieczenia.Placek pieczemy do czasu, aż zarumieni się w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Czerwone porzeczki bardzo dokładnie myjemy. Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy umyte porzeczki i dobrze, ale delikatnie mieszamy. Masę tą przelewamy na upieczony spód i jeszcze chwilę pieczemy w piekarniku.