Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Owocowe knedle

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczne z sezonowymi owocami

Owocowe knedle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owocowe knedle

 

 

Sposób przygotowania:

Owocowe knedle
Ziemniaki obrac i ugotować w osolonej wodzie, a nastepnie przepuścić przez zgniataczkę do ziemniaków, aby wyszła miazga. Uklepac w misce i przeciąc na 4 równe części. Jedna z nich wyjąć i tam wsypac mąkę- ile się zmieści tyle ma być proporcjonalnie do ziemniaków. Wbić jajka (2 jajka na 1 kg ziemniaków). Wszystko razem zagnieść na ciasto. Nabierać po trochę ciasta, na środek nałożyc owoce i posypac cukrem. Formowac kulki tak aby owoce nigdzie nie prześwitywały, bo wypłyną. Wrzucić na osolona wodę i gotowac do momentu aż wypłyną. Maśło rozpuścic i polac nim ugotowane knedle. Posypac cukrem.
Owocowe knedle
do 1/4 miski sypiemy mąkę ziemniaczana na mijesce wybranych ziemniaków
Owocowe knedle
ciasto zagniatami na jednolita gładka masę
Owocowe knedle
formujemy kluseczki z owocami i cukrem w środku
Owocowe knedle
gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię