Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Murzynek z kremem bananowo-kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Do tego kremu można dodać odrobinę aromatu waniliowego.

Murzynek z kremem bananowo-kokosowym

Składniki:

Murzynek z kremem bananowo-kokosowym

 

  • 25 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szkl cukru
  • 5 łyżek wody
  • 5 jajek
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • 1 szkl śmietanki kremówki
  • 1,5 łyki żelatyny
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 galaretka owocowa
  • 1 gotowa polewa czekoladowa

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Murzynek z kremem bananowo-kokosowym
Do garnka włożyć masło, wsypać cukier, kakao i wlać 5 łyżek wody. Gotować przez 5 minut, Następnie zdjąć z ognia, ostudzić. Do ostudzonej masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej brytfanny, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na pół tak aby powstały 2 blaty. Galaretkę rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wylać na talerz i pozostawić do zakrzepnięcia, następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietankę ubić na sztywno, dodać żelatynę. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem, obranymi ze skórki, pokrojonymi w drobną kostkę i skropionymi sokiem z cytryny bananami, pokrojoną galaretką. Wszystko wymieszać z ubitą śmietaną. Na jeden blat ciasta wyłożyć krem, przykryć drugim ciastem, docisnąć. Polać polewą czekoladową.

Tagi:

jajko jajka