kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zakochany murzynek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Puszyste ciasto czekoladowe w towarzystwie pysznego kremu z mascarpone będzie wdzięcznym ciastem na romantyczna kolacje czy Walentynki. Na pewno skradnie nie jedno serce.

Zakochany murzynek

Składniki:

Zakochany murzynek

 

  • (na tortownicę o średnicy 22cm)
  • 2 jajka
  • 3 białka
  • ¾ szklanki cukru
  • Aromat waniliowy
  • Szklanka mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki krupczatki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki wody
  • 3 płaskie łyżeczki kakao

 

  • Na krem:
  • 200ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 250g serka mascarpone
  • odrobina różowego barwnika w proszku

 

  • do dekoracji:
  • draże śmietankowe i truskawkowe

Sposób przygotowania:

Zakochany murzynek
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać z cukrem, aromat waniliowy, wodą i olejem na gładka, jednolita masę. Całe jajka ubić na puszysta masę i dodać do reszty składników bardzo delikatnie mieszając. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach C. Wystudzić. Kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru i odrobiną barwnika (lub soku z buraków). Gdy zaczną tworzyć się łagodne pagórki zacząć dodawać mascarpone ciągle ubijając. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nim wierzch ciasta. Całość udekorować kolorowymi drażami. Podawać schłodzone