mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Owocowy torcik

  • 18
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny torcik z owocami :) Bardzo efektowny, w sam raz na świeży, letni deser, na pewno zachwyci każdego!

Owocowy torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owocowy torcik

 

  • Biszkopt
  • 7 łyżek cukru
  • 7 jajek
  • 7 łyżek maki ziemniaczanej
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru wanilliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem :
  • 500 ml śmietany kremówki
  • galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka wrzątku
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 śmietan fixy
  • owoce :
  • jagody 20 dag
  • truskawki około 1 kg
  • kilka sztuk czereśni

Sposób przygotowania:

Owocowy torcik
Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dosypywać cukry. Połączyć delikatnie z żółtkami. Delikatnie wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia . Gotową masę przekładamy do wysmarowanej margaryną tortownicy . Pieczemy w temp: 160 stopni około 30 minut . Po upieczeniu studzimy i przekrajmy na 2 lub 3 części zależy od wielkości biszkoptu. Masa : Śmietankę ubijamy na sztywno z śmietanfixami , następnie dodajmy porcjami serek mascarpone i cały czas miksujemy , na koniec strumieniem wlewamy rozpuszczoną we wrzątku zimną galaretkę i dalej miksujemy do czasu aż wszystko ładnie się połączy . Owoce myjemy osuszam , truskawki kroimy na ćwiartki . Do mniejszej miseczki odkładamy 1/3 masy na wierzch do reszty wsypujemy jagody i truskawki mieszamy i przekładamy nasze biszkoptowe blaty. wierzch smarujemy kremem bez owoców i dekorujemy owocami . Odstawiamy do lodówki .
Owocowy torcik
Po przełożeniu masą z owocami wierzch także smarujemy
Owocowy torcik
Gotowy biszkopt ostudzić i przekroic na połowe
Owocowy torcik
Truskawki i jagody myjemy truskawki kroimy
Owocowy torcik
Taka masą przekładamy nasze blaty