Sposób przygotowania:
Owocowy torcik
Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dosypywać cukry. Połączyć delikatnie z żółtkami. Delikatnie wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia . Gotową masę przekładamy do wysmarowanej margaryną tortownicy . Pieczemy w temp: 160 stopni około 30 minut . Po upieczeniu studzimy i przekrajmy na 2 lub 3 części zależy od wielkości biszkoptu. Masa : Śmietankę ubijamy na sztywno z śmietanfixami , następnie dodajmy porcjami serek mascarpone i cały czas miksujemy , na koniec strumieniem wlewamy rozpuszczoną we wrzątku zimną galaretkę i dalej miksujemy do czasu aż wszystko ładnie się połączy . Owoce myjemy osuszam , truskawki kroimy na ćwiartki . Do mniejszej miseczki odkładamy 1/3 masy na wierzch do reszty wsypujemy jagody i truskawki mieszamy i przekładamy nasze biszkoptowe blaty. wierzch smarujemy kremem bez owoców i dekorujemy owocami . Odstawiamy do lodówki .
iziona
Konczi
edytaha
zbysiowa
mysza75
zofiawu
mela25
cris
gosia56
gosia56
widzę ze juz dopisany jest cukier.
zewa
mela25
Lepiej się ubija i utrzymuje właściwą konsystencję śmietany . Ja używam tylko jak robię torty .
zewa
No ale dodajesz jeszcze galaretkę wiec naprawdę nie ma potrzeby dawać jeszcze śmietan fix. Też często robię masę śmietanowa właśnie z serkiem mascarpone i galaretką i śmietan fix daję tylko do śmietany mniej procentowej. Ale to ja tak robię i wcale nie musisz się z moimi uwagami zgadzać.
Danusia19671
mela25
zewa
może śmietanę po prostu ubijasz za ciepłą, ja ubijam mikserem ręcznym i bardzo zimną i się udaje.
mela25
msewka