Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Zakwas na żurek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię domowy żurek. Na zakwasie ze sklepu nie smakuje tak dobrze, jak ten przygotowany z domowego zakwasu.

Zakwas na żurek

Składniki:

Zakwas na żurek

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na żurek
Do przygotowania zakwasu na żurek użyłam wyparzonego słoika. Mąkę wsypałam do słoika, następnie wlałam gorącą wodę- około 1,5 szklanki. Wymieszałam mąkę z wodą do uzyskania jednolitej masy. Powinna mieć dość gęstą konsystencję. Odstawiałam do przestygnięcia. Następnie dodałam obrany czosnek, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty i liść laurowy. Dopełniłam słoik przegotowaną, letnią wodą. Dodałam też kawałek razowego chleba. Wierzch słoika przykryłam gazą i zabezpieczyłam ją recepturką. Odstawiłam w ciepłe miejsce. Zakwas jest gotowy po 4- 5 dniach. Można go po tym czasie przelać do butelki i przez około miesiąc przechowywać w lodówce.