Sposób przygotowania:
Ozór wołowy peklowany
Ozór umyć, osączyć. wymieszać saletrę z solą, pieprzem, zielem angielskim i owocem jałowca, dokładnie natrzeć tą mieszaniną ozór, włożyć do kamiennego garnka, obciążyć i wstawić do chodnego miejsca na 8-10 dni, co dwa dni obracać.
Z włoszczyzny i korzeni ugotować wywar. Wyjąć ozór, opłukać wstać do wywaru i gotować około 2 godziny. Gdy będzie miękki obrać ze skóry, pokroić ukośnie w plastry i zalać galaretką, sporządzoną z przecedzonego wywaru i żelatyny.
Z włoszczyzny i korzeni ugotować wywar. Wyjąć ozór, opłukać wstać do wywaru i gotować około 2 godziny. Gdy będzie miękki obrać ze skóry, pokroić ukośnie w plastry i zalać galaretką, sporządzoną z przecedzonego wywaru i żelatyny.