Sposób przygotowania:
Ozorki w sosie chrzanowym
Ozory dokładnie oczyścić(usunąć ślinianki).Wrzucić na wrzątek,dodać cebulę,marchewki,pietruszkę,seler oraz natkę.Dołożyć ziele angielskie,pieprz ziarnisty i sól.Gotować pod przykryciem ok. 2 godz.Miękkie ozorki przełożyć do zimnej wody(będzie lepiej odchodziła skórka).Gdy będą zimne delikatnie usunąć skórę i pokroić w skośne plastry(ok.1 cm.).Na patelni rozpuścić masło,podsypać mąką i chwilę potrzymać na ogniu.Do zasmażki dodawać porcjami przecedzony wywar z gotowania ozorków(cały czas mieszamy,by nie powstały grudki),aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.Dodać chrzan i śmietanę.Doprawić solą i pieprzem mielonym.Włożyć ozorki,pokrojone w plasterki marchewki i parę minut gotować pod przykryciem.Podawać z ziemniakami lub ziemniakami pure.