luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Dieta proteinowa Luny i Eliss

Ozorki w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ozorki w sosie musztardowym z kaszą gryczaną.

Ozorki w sosie musztardowym

Składniki:

Ozorki w sosie musztardowym

 

  • 800 gr ozorków wieprzowych
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek selera ok 100 gr
  • ziele angielskie 3-4 ziarna
  • listek laurowy
  • sól
  • 2 łyżki musztardy
  • 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Ozorki w sosie musztardowym
Ozorki umyć, oczyścić wyciąć gruczoły ślinowe, zalać wodą i zagotować.

Pierwszą wodę odlać całkowicie, zalać świerzą, dodać sebulę marchewkę i seler oraz ziele angielskie i listek laurowy, posolić do smaku i gotować do miękkości.
Ozorki i warzywa wyjąć i ostudzić trochę, zdjąć resztki z kórki z ozorków, pokroić w plastry. Wywar przecedzić i dodać śmietanę wymieszaną z mąką i musztardą, zagotować ciągle mieszając. Pokroić do sosu jedną marchewkę i seler, dodać pokrojone ozorki, zagotować.

Podawać z kaszą gryczaną. Sałatka wedle uznania.