Sposób przygotowania:
Ozorki w sosie musztardowym
Ozorki umyć, oczyścić wyciąć gruczoły ślinowe, zalać wodą i zagotować.
Pierwszą wodę odlać całkowicie, zalać świerzą, dodać sebulę marchewkę i seler oraz ziele angielskie i listek laurowy, posolić do smaku i gotować do miękkości.
Ozorki i warzywa wyjąć i ostudzić trochę, zdjąć resztki z kórki z ozorków, pokroić w plastry. Wywar przecedzić i dodać śmietanę wymieszaną z mąką i musztardą, zagotować ciągle mieszając. Pokroić do sosu jedną marchewkę i seler, dodać pokrojone ozorki, zagotować.
Podawać z kaszą gryczaną. Sałatka wedle uznania.
Pierwszą wodę odlać całkowicie, zalać świerzą, dodać sebulę marchewkę i seler oraz ziele angielskie i listek laurowy, posolić do smaku i gotować do miękkości.
Ozorki i warzywa wyjąć i ostudzić trochę, zdjąć resztki z kórki z ozorków, pokroić w plastry. Wywar przecedzić i dodać śmietanę wymieszaną z mąką i musztardą, zagotować ciągle mieszając. Pokroić do sosu jedną marchewkę i seler, dodać pokrojone ozorki, zagotować.
Podawać z kaszą gryczaną. Sałatka wedle uznania.