luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Ozorki z warzywami w sosie własnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ozorki z warzywami w sosie własnym z kluskami śląskimi

Ozorki z warzywami w sosie własnym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ozorki z warzywami w sosie własnym

 

Sposób przygotowania:

Ozorki z warzywami w sosie własnym
Ozorki umyć i oczyścić, wyciąć ślinianki. Włożyć do garnka, dodać warzywa. listek laurowy i ziele angielskie, zalać wodą tak by wszystko było zanurzone. Ugotować do miękkości. Wyjąć wszystko na talerz, warzywa pokroić na plasterki, do wywaru dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać, dodać na dno pokrojone warzywa, ozorki obrać ze skórki, pokroić w plasterki wrzucić na wierzch. posypać solą, pieprzem, bazylią, majerankiem, i suszoną natką pietruszki,i chili, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 15 min. pod koniec lekko wymieszać.W międzyczasie przygotować kluski śląskie według własnego przepisu . Podawać z kluskami obficie posypane zieloną natką pietruszki.
Ozorki z warzywami w sosie własnym
Ozorki oczyścić i ugotować z warzywami do miękkości
Ozorki z warzywami w sosie własnym
Warzywa i ozorki pokroić i poddusić pod przykryciem