Sposób przygotowania:
Ozorkowe piramidki Eli
Ozorki zalać wodą,dodać kucharka, liście laurowe,ziele angielskie i gotować do miękkości.Pod koniec gotowania dodać marchewkę.Miękkie ozorki i marchewkę wyjąć z wywaru.Ciepłe ozorki obrać ze skórki i pokroić w plasterki.Groszek wyłożyć na sitko,przepłukać wodą i odsączyć.Marchewkę pokroić w kostkę.Do 1 szklanki gorącego wywaru wsypać 3/4 żelatyny i rozpuścić.Wlać do reszty zimnego wywaru.Doprawić solą,pieprzem i 4 łyżkami sosu sojowego.Marchewkę wymieszać z groszkiem.Do szklanek(ja dałam do kubków po serkach danio)na dno włożyć marchewę z groszkiem,plasterki ozorków,zalać wywarem z żelatyną,ostudzić i włożyć do lodówki do zastygnięcia.Pomidory sparzyć wrzątkiem,przelać zimną wodą i obrać ze skórki.Obrane pomidory przekroić,wyjąć nasiona i pokroić w kostkę.Do pomidorów dodać sok pomidorowy i zmiksować.W 1/2 szklanki gorącego wywaru rozpuścić resztę żelatyny i wlać do musu,dodać 2 łyżki sosu sojowego,przyprawić solą i pieprzem.Ozorki wyjąć z lodówki i rozlać zimny mus.Włożyć ozorki do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Smacznego!