Sposób przygotowania:
Pączki
Do miski wsyp cukier, dodaj masło i ciepłe mleko, wymieszaj aż się masło i cukier rozpuszczą, dodaj aromat waniliowy, szczyptę soli i jajka. Zamieszaj. Dodaj suche drożdże i zamieszaj. Nastepnie dodawaj po poł szklanki mąki i mieszaj aż otrzymasz ciasto gładkie, miękkie i klejace. Wyłoż na stolnice. Podsypujac mąką ile będzie potrzeba zarabiaj ciasto ręką przez ok 5 minut. Odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz. aż podwoi wielkość. Rozwałkuj na ok 1 cm. Wykrawaj krążki. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min. Przygotuj olej. Nie powinien być za gorący!! Najlepiej używać frytownicy albo sprawdzić termometrem. Olej powinien mieć nie więcej niż 175 st.C. Smaż pączki po 2 min z każdej strony. Po usmażeniu odczekaj 15 minut. Dżem wyciśnij do środka i posyp cukrem pudrem. Pyszne i mięciutkie pączusie gotowe :)
luna
vi
Henia
vi
vi