vi

vi

Kucharz
[Przepisów: 13]

Pączki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis bardzo prosty na 12 pączków

Pączki

Składniki:

Pączki

 

 

  • olej lub smalec do smażenia
  • konfitura lub dżem
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pączki
Do miski wsyp cukier, dodaj masło i ciepłe mleko, wymieszaj aż się masło i cukier rozpuszczą, dodaj aromat waniliowy, szczyptę soli i jajka. Zamieszaj. Dodaj suche drożdże i zamieszaj. Nastepnie dodawaj po poł szklanki mąki i mieszaj aż otrzymasz ciasto gładkie, miękkie i klejace. Wyłoż na stolnice. Podsypujac mąką ile będzie potrzeba zarabiaj ciasto ręką przez ok 5 minut. Odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz. aż podwoi wielkość. Rozwałkuj na ok 1 cm. Wykrawaj krążki. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min. Przygotuj olej. Nie powinien być za gorący!! Najlepiej używać frytownicy albo sprawdzić termometrem. Olej powinien mieć nie więcej niż 175 st.C. Smaż pączki po 2 min z każdej strony. Po usmażeniu odczekaj 15 minut. Dżem wyciśnij do środka i posyp cukrem pudrem. Pyszne i mięciutkie pączusie gotowe :)