Sposób przygotowania:
Pączki
Do smażenia: 1 kg smalcu 1-2 łyżki spirytusu lub wódki Wymieszać drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki, letnim mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, cukier, spirytus, mąkę i starannie połączyć. Na koniec wlać roztopiony tłuszcz, jeszcze raz wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na dwie równe części, rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej mąką. Następnie na jednym z placków rozłożyć równomiernie, w odstępach równych średnicy szklanki, po łyżeczce dżemu wymieszanego z rodzynkami, przykryć drugim płatem ciasta i wykrawać krążki szklanką. Utoczyć z nich w dłoniach kulki, ułożyć je w sporych odstępach na posypanej mąką stolnicy i odstawić do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać tłuszcz wraz ze spirytusem i do bardzo gorącego wkładać po kilka pączków (powinny swobodnie pływać), następnie nieco zmniejszyć płomień. Smażyć z obu stron po 2-3 min. Wyjmować łyżką cedzakową na czysty papier, aby ociekły z tłuszczu. Posypać pączki cukrem pudrem (lub lepiej polukrować) i przełożyć na półmisek. 100 g - 355 kcal
darek112