monia1

monia1

Kucharz
[Przepisów: 6]

Paczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zawsze sie udaja;)))Smacznego;)

Paczki

Składniki:

Paczki

 

  • Składniki na około 25 pączków:
  • 50 dag mąki (3 szklanki),
  • 6 dag drożdży,
  • 6 dag cukru (4 łyżki),
  • 4 żółtka,
  • 1/2 kostki masła,
  • 200ml mleka (szklanka),
  • cukier puder do posypania,
  • sól,
  • tłuszcz do smażeni,
  • powidła śliwkowe lub dżem z róży lub inny,
  • ew. łyżka spirytusu.

 

Sposób przygotowania:

Paczki
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki rozmieszać i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Gdy drożdże będą rosnąć roztopić masło, a żółtka utrzeć z cukrem. Następnie wymieszać rozczyn drożdży z żółtkami i masłem, dodać resztę mąki i mleka (można dodać także łyżkę spirytusu). Ciasto wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny. Gdy ciasto podwoi swą objętość rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na grubość około 2cm. Szklanką wykrawać kółka na jedno z nich położyć dżem, konfiturę lub powidła - drugim przykryć i formować w ręku kulki. Uformowane ciasto kładziemy na stolnicy oprószonej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie w dużym naczyniu silnie rozgrzewamy dużo tłuszczu (tak żeby ciasto w nim pływało) i smażymy w nim pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu pączki delikatnie wyjmujemy i odkładamy na bibułę aby odciekł z nich tłuszcz. Upieczone paczki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Tagi:

pączki