Sposób przygotowania:
Pączki
Drożdże należy połączyć z cukrem, całym jajkiem i łyżką cukru, następnie dodać niewielką ilość letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę.Do mąki dodać rozczyn drożdżowy i masę z cukru i jajek. Następnie dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy,Do ciasta dodać rozpuszczone masło ponownie wyrabiając ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia spirytus i wyrobić ciasto. Gdy ciasto podwoi ono swoją objętość odrywać od niego kawałki, formować placuszki, na środku których układać łyżeczkę różanej marmolady lub owocowej, lub budyniu i zlepiać pączki. Pączki układać na drewnianej desce lub stolnicy i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać tłuszcz w dość szerokim garnku. Pączki wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.8. o upieczeniu wyjmować na bibułkę i osuszać. Przestudzone pączki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!:)