agaa_r

agaa_r

Szef Kuchni
[Przepisów: 35]

Pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pączek – pulchne ciastko drożdżowe z mąki pszennej w kształcie nieco spłaszczonej kuli. Zazwyczaj nadziewane konfiturą różaną lub budyniem.

Pączki

Składniki:

Pączki

 

  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 8 dag drożdży
  • 6 jajek
  • 400ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 szczypta solo
  • marmolada owocowa bądź różana
  • ugotowany budyń
  • cukier puder
  • masło

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pączki
Drożdże należy połączyć z cukrem, całym jajkiem i łyżką cukru, następnie dodać niewielką ilość letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę.Do mąki dodać rozczyn drożdżowy i masę z cukru i jajek. Następnie dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy,Do ciasta dodać rozpuszczone masło ponownie wyrabiając ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia spirytus i wyrobić ciasto. Gdy ciasto podwoi ono swoją objętość odrywać od niego kawałki, formować placuszki, na środku których układać łyżeczkę różanej marmolady lub owocowej, lub budyniu i zlepiać pączki. Pączki układać na drewnianej desce lub stolnicy i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać tłuszcz w dość szerokim garnku. Pączki wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.8. o upieczeniu wyjmować na bibułkę i osuszać. Przestudzone pączki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!:)