Dvd

Dvd

Szef Kuchni
[Przepisów: 73]

Pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na pączki, nie tylko na tłusty czwartek.

Pączki

Składniki:

Pączki

 

 

Sposób przygotowania:

Pączki
0,5 litra mleka zagotować z masłem. Wsypać 0,5kg maki i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, na końcu żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol. Drożdże rozpuścić w 0,25 litra letniego (nie zimnego) mleka. Do mleka z mąką dodać ubite jajka, rozpuszczone drożdże i resztę maki. Dobrze wyrobić i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować płaskie krążki, na środku nałożyć marmoladę, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.Smażyć na głębokim oleju pod przykryciem zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrycia. Ostudzić paczki i posypać cukrem pudrem lub lukrem.