Sposób przygotowania:
Pączki
Do szklanki włożyć drożdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki ciepłego mleka i dobrze wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce Do wyrośnięcia.Roztopić masło w rondelku. Następnie mąkę przesiać. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy. Ucierać na puszystą , kremową masę.Następnie do mąki dodać wyrośnięte drożdże oraz utarte żółtka. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie rzadkie. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać spirytus i wymieszać jeszcze raz ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie z ciasta formujemy placuszki kładziemy na nich po łyżeczce marmolady różanej i formujemy okrągłe pączki.Pozostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron .Wyciągamy na talerz wyłożony ręczniczkiem papierowym , aby wsiąkł olej.Ułożyć na talerz , posypać cukrem pudrem.
Mandaryna
mali.na