Sposób przygotowania:
Pączki Glumandy
Máke przesiac. Mleko zagrzac i rozpuscic w nim drozdze, dodac lyzke cukru. Do máki wsypac reszte cukru + waniliowy. Dodac zoltka. Drozdze z mlekiem powinny w tym czasie podrosnac. Dodac je do máki wraz ze szczypta soli i alkoholem. Miksowac mikserem, krecone haki. Maslo roztopic w garnku po mleku. Ja podgrzewam mleko i maslo w mikrofalowce. Dodac maslo do ciasta, wyrabiac tak dlugo, az zacznie odchodzic od brzegow miski. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce. Po ok. godzinie wylozyc na wysypana máká stolnicé. Podzileic na ok 16-18 czesci.. w miare rownych. Kazdy przyszly páczek splaszczac lekko na brzegach po czym nalozyc lyzeczka troszke powidle do srodka i skrecic páczek jak woreczek..i odlozyc do ponownego wyrosniecia na zwinietym miejscu. Tluszcz rozgrzac do temp. 150-160°C (Super nadaja sie do tego frytkownica, z racji termostatu) Na rozgrzany tluszcz klasc pácki po 4-5 szt. najpier zwinieta strona na dol. Piec 5 minut po czym odwrocic na druga strone i piec ponownie 5 minut. Wyjac z tluszczu na papier kuchenny aby osaczyc z tluszczu. Cukier puder wymieszac z sokiem i utzrec palka na lukier. Lekko przestygniete páczki smarowac lukrem. Mozna je tez piec bez nadziewania a potem przekroic i nadziac np. kremem waniliowym (patrz moje przepisy na krem do ptysiow) Dobrze wypieczone páczki powinny miec jasniejsza obwodke wokol :)))
anullka7