Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Pączki Glumandy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Typowe páczki karnawalowe.. i nie tylko

Pączki Glumandy

Składniki:

Pączki Glumandy

 

  • 500g máki
  • 4 zoltka
  • 100g cukru
  • 40g drozdzy
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 50g masla
  • 2 lyzki spirytusu
  • 200ml mleka
  • powidla sliwkowe

 

  • cukier puder
  • sok z cytryny lub pomaranzcy 2-3 lyzki
  • Tluszcz do glébokiego smazenia

Sposób przygotowania:

Pączki Glumandy
Máke przesiac. Mleko zagrzac i rozpuscic w nim drozdze, dodac lyzke cukru. Do máki wsypac reszte cukru + waniliowy. Dodac zoltka. Drozdze z mlekiem powinny w tym czasie podrosnac. Dodac je do máki wraz ze szczypta soli i alkoholem. Miksowac mikserem, krecone haki. Maslo roztopic w garnku po mleku. Ja podgrzewam mleko i maslo w mikrofalowce. Dodac maslo do ciasta, wyrabiac tak dlugo, az zacznie odchodzic od brzegow miski. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce. Po ok. godzinie wylozyc na wysypana máká stolnicé. Podzileic na ok 16-18 czesci.. w miare rownych. Kazdy przyszly páczek splaszczac lekko na brzegach po czym nalozyc lyzeczka troszke powidle do srodka i skrecic páczek jak woreczek..i odlozyc do ponownego wyrosniecia na zwinietym miejscu. Tluszcz rozgrzac do temp. 150-160°C (Super nadaja sie do tego frytkownica, z racji termostatu) Na rozgrzany tluszcz klasc pácki po 4-5 szt. najpier zwinieta strona na dol. Piec 5 minut po czym odwrocic na druga strone i piec ponownie 5 minut. Wyjac z tluszczu na papier kuchenny aby osaczyc z tluszczu. Cukier puder wymieszac z sokiem i utzrec palka na lukier. Lekko przestygniete páczki smarowac lukrem. Mozna je tez piec bez nadziewania a potem przekroic i nadziac np. kremem waniliowym (patrz moje przepisy na krem do ptysiow) Dobrze wypieczone páczki powinny miec jasniejsza obwodke wokol :)))