Sposób przygotowania:
Pączki na kefirzeETAP 1:
Kefir lekko ogrzać. Drożdże wkruszyć do miski. Wsypać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i kefir. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać do miski. Masło stopić w rondelku i przestudzić. Jajko i żółtko utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlać ją do mąki. Dodać zaczyn i zacząć wyrabianie ciasta. W trakcie dolać masło i wódkę. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścian miski. Odstawić je do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na połowę krążków nałożyć marmoladę, przykryć je pozostałymi krążkami i zlepić formując pączki.
Pączki pozostawić do podrośnięcia, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wykładać na ręczniki papierowe i po przestygnięciu obtoczyć w cukrze pudrze.
![Pączki na kefirze Pączki na kefirze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/paczki-na-kefirze-550962.jpg)
![Pączki na kefirze Pączki na kefirze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/paczki-na-kefirze-550963.jpg)
![Pączki na kefirze Pączki na kefirze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/paczki-na-kefirze-550964.jpg)
![Pączki na kefirze Pączki na kefirze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/paczki-na-kefirze-550965.jpg)
![Pączki na kefirze Pączki na kefirze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/paczki-na-kefirze-550966.jpg)