Sposób przygotowania:
Pączki podwójnie cytrynowe
Mleko podgrzać, dodać drożdże i łyżkę cukru, wymieszać dokładnie. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, rozwałkować, wykroić szklanką kółka. Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia. W tym czasie przygotować dekorator z końcówką do nadziewania, krem cytrynowy i rozgrzać olej do smażenia.
Należy też naszykować lukier cytrynowy:
Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć i osuszyć, zetrzeć skórkę za pomocą specjalnego nożyka albo na tarce i wycisnąć sok. Cukier puder przesiać do miseczki, dodać 3-4łyżki soku, utrzeć do gładkości, konsystencja ma być rzadka, wsypać starta skórkę z cytryny i wymieszać.
Na rozgrzany olej kłaść po kilka wyrośniętych krążków, smażyć na brązowo z obu stron, osączać na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Lekko przestudzone pączki nadziewać kremem cytrynowym oraz polać lukrem.
Należy też naszykować lukier cytrynowy:
Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć i osuszyć, zetrzeć skórkę za pomocą specjalnego nożyka albo na tarce i wycisnąć sok. Cukier puder przesiać do miseczki, dodać 3-4łyżki soku, utrzeć do gładkości, konsystencja ma być rzadka, wsypać starta skórkę z cytryny i wymieszać.
Na rozgrzany olej kłaść po kilka wyrośniętych krążków, smażyć na brązowo z obu stron, osączać na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Lekko przestudzone pączki nadziewać kremem cytrynowym oraz polać lukrem.
![Pączki podwójnie cytrynowe Pączki podwójnie cytrynowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/paczki-podwojnie-cytrynowe-171904.jpg)
![Pączki podwójnie cytrynowe Pączki podwójnie cytrynowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/paczki-podwojnie-cytrynowe-171905.jpg)
![Pączki podwójnie cytrynowe Pączki podwójnie cytrynowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/paczki-podwojnie-cytrynowe-171906.jpg)
![Pączki podwójnie cytrynowe Pączki podwójnie cytrynowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/paczki-podwojnie-cytrynowe-171907.jpg)
gusia1000