Sposób przygotowania:
Pączki podwójnie cytrynowe
Mleko podgrzać, dodać drożdże i łyżkę cukru, wymieszać dokładnie. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, rozwałkować, wykroić szklanką kółka. Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia. W tym czasie przygotować dekorator z końcówką do nadziewania, krem cytrynowy i rozgrzać olej do smażenia.
Należy też naszykować lukier cytrynowy:
Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć i osuszyć, zetrzeć skórkę za pomocą specjalnego nożyka albo na tarce i wycisnąć sok. Cukier puder przesiać do miseczki, dodać 3-4łyżki soku, utrzeć do gładkości, konsystencja ma być rzadka, wsypać starta skórkę z cytryny i wymieszać.
Na rozgrzany olej kłaść po kilka wyrośniętych krążków, smażyć na brązowo z obu stron, osączać na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Lekko przestudzone pączki nadziewać kremem cytrynowym oraz polać lukrem.
Należy też naszykować lukier cytrynowy:
Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć i osuszyć, zetrzeć skórkę za pomocą specjalnego nożyka albo na tarce i wycisnąć sok. Cukier puder przesiać do miseczki, dodać 3-4łyżki soku, utrzeć do gładkości, konsystencja ma być rzadka, wsypać starta skórkę z cytryny i wymieszać.
Na rozgrzany olej kłaść po kilka wyrośniętych krążków, smażyć na brązowo z obu stron, osączać na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Lekko przestudzone pączki nadziewać kremem cytrynowym oraz polać lukrem.
gusia1000