jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pączki ptysiowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rewelacyjne pączki lubione przez dzieci

Pączki ptysiowe

Składniki:

Pączki ptysiowe

 

Sposób przygotowania:

Pączki ptysiowe
Zagotować 1 szklankę wody z masłem, wsypać powoli mąkę stale mieszać, gotować 2 minuty, ostudzić. Dodać mąkę ryżową, całe jajko, żółtko, mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite gładkie ciasto. Lekko natłuszczonymi rękami formować średniej wielkości kulki i zrobić w nich kciukiem małe zagłębienie. Smażyć w gorącej oliwie około 10 minut z obu stron. SYROP: Przygotować syrop z cukru, 3/4 szklanki wody i soku cytrynowego, ostudzić. Gorące pączki włożyć do zimnego syropu na około 15 minut. Wyjąć z syropu i podawać.