alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Pączki warkocze

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dla tych którzy nie lubią nadziewanych pączków.

Pączki warkocze

Składniki:

Pączki warkocze

 

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 12 dkg cukru
  • 10 dkg masła
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka esencja waniliowa
  • Lukier
  • sok z połówki cytryny
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki warkocze
Ze szklanki  letniego mleka  pokruszonych drożdży, łyżeczki mąki i cukru zrobić zaczyn drożdżowy. Do miski  przesiać mąkę, dodać żółtka utarte z cukrem, spirytus ,esencję waniliową i podrośnięty zaczyn.Zagnieść ciasto dodać roztopione letnie masło i wyrabiać zagniatając aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencję.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Odrywając po kawałku uformować rulony o grubości około 1 cm i długości około 20 cm.Z rulonów zrobić warkocz.Ułożyć na stolnicy posypanej mąką do ponownego podrośnięcia . Smażyć w gorącym oleju z dwóch stron.Usmażone pączki wyjąć i przełożyć do odsączenia  na ręcznik papierowy.Jeszcze ciepłe warkocze polukrować.

Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.