sylwia17

sylwia17

Szef Kuchni
[Przepisów: 36]

Pączki wg Sylwii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te pączki nauczyła mnie robić moja mama, zaś ją babcia.

Pączki wg Sylwii Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pączki wg Sylwii

 

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 1 szkl mleka
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 kostki margaryny
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 15 dag dżemu
  • 15 dag marmolady
  • 75 dag smalcu
  • cukier puder
  • polewa
  • wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Pączki wg Sylwii
Przygotować zaczyn z 3 łyżek cukru, drożdży i ciepłego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru do białości. Do wyrośniętego zaczynu dodać utarte żółtka, spirytus, mąkę ze szczyptą soli. Starannie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania, kiedy ciasto przestanie lepić się do rąk dodać stopioną, ciepłą margarynę. Wyrabiać, aż tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto. Na końcu dodać skórkę z cytryny. Przykryć , pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta kształtować pączki nadziewając je marmolada wymieszaną z dżemem. Smażyć na rozgrzanym smalcu, na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Ostudzone pączki udekorować cukrem pudrem lub polać polewa i posypać wiórkami kokosowymi.
Pączki wg Sylwii
Wyrobione ciasto należy odstawia do wyrośnięcia
Pączki wg Sylwii
Tyle paczusiów robi wrażenie, ale one bardzo szybko znikają z talerza