WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pączki wiedeńskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pączki wiedeńskie zwane też hiszpańskimi, gniazdkami lub pączkami parzonymi. Są lekkie, delikatne, polane lukrem pysznie smakują.

Pączki wiedeńskie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pączki wiedeńskie

Pączki

Lukier

  • 7-8 łyżek cukru pudru
  • 2-3łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Pączki wiedeńskie

ETAP 1:

Wodę wlać do garnka, dodać margarynę i szczyptę soli i zagotować. Gdy wszystko się zagotuje, wsypać mąkę i energicznie mieszać żeby nie zrobiły się grudy. Zmniejszyć gaz i mieszając gotować aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do wystudzenia.

Zimne zmiksować z jajkami. Dodawać po jednym jajku i po każdym miksować minutę lub dwie. Pod koniec miksowania dodać aromat. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać pączki na papier do pieczenia tworząc kółka. Można robić pojedyncze lub podwójne okręgi w zależności od tego czy pączki mają być grubsze czy cieńsze.

W garnku rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wkładać papier z pączkami papierem do góry. Po chwili smażenia papier łatwo się odkleja od pączków i można go ściągnąć. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy. Wystudzić i polać lukrem.

Lukier przygotować ucierając cukier puder z sokiem z cytryny oraz łyżką mleka.

Pączki wiedeński
Pączki wiedeńskie po usmażeniu i udekorowaniu lukrem
Pączki wiedeński
Pączki wiedeńskie po usmażeniu przed udekorowaniem