Sposób przygotowania:
Pączki wiedeńskieETAP 1:
Wodę wlać do garnka, dodać margarynę i szczyptę soli i zagotować. Gdy wszystko się zagotuje, wsypać mąkę i energicznie mieszać żeby nie zrobiły się grudy. Zmniejszyć gaz i mieszając gotować aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do wystudzenia.
Zimne zmiksować z jajkami. Dodawać po jednym jajku i po każdym miksować minutę lub dwie. Pod koniec miksowania dodać aromat. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać pączki na papier do pieczenia tworząc kółka. Można robić pojedyncze lub podwójne okręgi w zależności od tego czy pączki mają być grubsze czy cieńsze.
W garnku rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wkładać papier z pączkami papierem do góry. Po chwili smażenia papier łatwo się odkleja od pączków i można go ściągnąć. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy. Wystudzić i polać lukrem.
Lukier przygotować ucierając cukier puder z sokiem z cytryny oraz łyżką mleka.
cherry
WanilioweImprowizacj
cherry napisał(a):