Sposób przygotowania:
Pączki z chałwą i czekoladą
Na początku przygotowujemy rozczyn.
1) Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 2 łyżki mąki i ciepłe mleko.
2)Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3)Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do ostygnięcia.
4)Następnie żółtka i całe jajko wrzucamy do miski, dodajemy cukier i szczyptę soli. Miksujemy.
5)Do rozczynu wsypujemy mąkę, dodajemy masę jajeczną, zimne mleko, ostudzoną rozpuszczoną margarynę i spirytus.
6)Zagniatamy tak długo, aż ciasto będzie odklejać się od rąk.
7)Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
8)Z ciasta formujemy pączki i upłaszczamy.
9)Chałwę przekładamy do naczynia, rozgniatamy widelcem.
9)Na środek pączków nakładamy chałwę i na chałwę krem czekoladowy.
10)Zlepiamy pączki i wrzucamy na rozgrzany olej.
11)Smażymy pączki na złoty kolor i odkładamy na ręcznik kuchenny.
1) Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 2 łyżki mąki i ciepłe mleko.
2)Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3)Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do ostygnięcia.
4)Następnie żółtka i całe jajko wrzucamy do miski, dodajemy cukier i szczyptę soli. Miksujemy.
5)Do rozczynu wsypujemy mąkę, dodajemy masę jajeczną, zimne mleko, ostudzoną rozpuszczoną margarynę i spirytus.
6)Zagniatamy tak długo, aż ciasto będzie odklejać się od rąk.
7)Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
8)Z ciasta formujemy pączki i upłaszczamy.
9)Chałwę przekładamy do naczynia, rozgniatamy widelcem.
9)Na środek pączków nakładamy chałwę i na chałwę krem czekoladowy.
10)Zlepiamy pączki i wrzucamy na rozgrzany olej.
11)Smażymy pączki na złoty kolor i odkładamy na ręcznik kuchenny.
SylaUla